Voedingsadvies

Overstappen van merk A naar merk B

Wanneer je overstapt naar een ander merk kun je het beste de eerste dagen het huidige voer mengen met het nieuwe voer. Per dag de verhouding verhogen naar meer van het nieuwe voer. Doe je dit in 5 dagen kun je met 20% iedere dag opbouwen. We rekenen dit graag voor je uit zodat je een schema krijgt. Dit advies geldt als je overstapt binnen hetzelfde voersoort (dus geperste brok naar geperste brok van een ander merk of krokante (geëxtrudeerde) brok van merk A naar krokante brok van merk B etc).

Overstappen van geperste brok naar geëxtrudeerde (krokante) brok of andersom

Wanneer je overstap is tussen geperst en geëxtrudeerd (krokant) zit je met de verschillende manier van verwerking in de maag. Dit kun je beter niet mengen.
Ons advies is om dan 5 dagen vers vlees (KVV) (diepvriesvlees) te voeren en dan over te stappen. Dit geeft een mindere belasting voor het verteringssysteem en geeft gelijk een goede ontgifting.
Je kunt er ook voor kiezen om 5 dagen gestoomd vlees te geven (Biofood houdbare worsten of FarmFood Fresh Menu)
Een 3e mogelijkheid is om een paar dagen kip met rijst te voeren.
Een 4e mogelijkheid is om de krokante brok tijdens de overgangsperiode wat kokend water overheen te gooien en de krokante brok te laten wellen en laat afkoelen tot lauwwarm voordat je het aan je hond geeft. Op die manier zakt de brok sneller in de maag en ligt het dichter bij de verwerking van geperste brok in de maag.

Verschil geperste brok en geëxtrudeerde (krokante) brok

Een geëxtrudeerde brok is een smaakvolle krokante brok. Veel krokante brokken (honden- en kattenvoer), wordt verhit tussen de 90 en 100 graden Celcius. Door deze verhitting verdwijnen vaak essentiële vetzuren. Er zijn ook merken (de vaak wat hogere merken, bij ons is dat Biofood) waarbij vetten en oliën pas na verhitting worden toegevoegd. Bij ons merk Biofood blijven, door een speciaal ontwikkelde na-coating die na verhitting plaats vindt, alle essentiële oliën en omega vetten bewaard. Met gebruik van puur vlees/vis-zalmolie-kruiden als basis, tarwevrij*, ondersteunt huid, vacht, gebit en vertering, met smaakvolle en gezonde vet-nacoating en geschikt voor alle middel en grote hondenrassen.

Een geperste brok heeft een lage bereidingstemperatuur, waardoor voedingsstoffen in de basis al beter bewaard blijven. Een geperste brok is dus geperst en valt sneller uit elkaar in de maag. Dit biedt een hoge verteerbaarheid, zeer goede acceptatie, lagere maagbelasting, geconcentreerder en hierdoor zuiniger en dus voordeliger in gebruik.

N.B.: de een is een groot voorstander van geperst, de ander van krokant. De keuze hangt ook af van of je het wilt combineren met vers. En de ene hond verdraagt het ene beter dan het ander. We hebben klanten bij wie geperst echt beter verdragen wordt, en bij honden van andere klanten waar toch de krokant duidelijk beter gaat.

Zie hier een filmpje van FarmFood waarin ze het verschil laten zien tussen een geperste en geëxtrudeerde (krokante) brok in de maag.

Hoeveel en hoe vaak voeren?

Er zijn richtlijnen aangegeven op iedere verpakking van brok, gestoomd vlees en kvv (bevroren vers vlees).  Hoeveel een hond nodig heeft verschilt erg per hond, hoe is het metabolisme, hoe actief is de hond: hoe dik is de vacht, hoe groot is de hond, hoe beweeglijk of nerveus is de hond, etc. Je kunt de exacte hoeveelheden aanpassen aan de behoefte van je hond dier. Op dagen dat je hond flink actief is geweest voer je wat meer dan op ‘luie’ dagen. Wordt je hond te dik, dan geef je wat minder en vice versa. Voer met je ogen, dan weet je het snel genoeg.

Compleet, mix en enkelvoudig

Als er ‘compleet’ in de naam van de voeding staat, is er een mix van voedingsstoffen toegevoegd (een premix) of zijn er analyses gedaan waaruit blijkt dat alle essentiële voedingsstoffen er in voldoende mate inzit. Helaas zijn er uitzonderingen en noemen sommige fabrikanten hun voeding compleet zonder dit te kunnen onderbouwen.

Mix betekent dat er meerdere vleesproducten gemalen en gemixt zijn. Eigenlijk zijn alle kvv’s een mix. Het zegt niets over het wel of niet compleet zijn.

Enkelvoudig term betekent vaak dat er maar 1 diersoort inzit, je moet dan afwisselen tussen verschillende diersoorten om compleet te voeren. Dit voer kan perfect ingezet worden bij allergieën of bij een eliminatiedieet.

Hoe laat ik mijn nieuwe hond wennen aan het nieuwe voer?

Als je een pup of volwassen hond bij een fokker, familienestje of asiel vandaan hebt of je neemt een hond over van iemand, krijg je vaak een zakje voer mee, om de overgang van het voer zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen. Vraag hier anders om, of maak een foto van de zak die ze gebruiken, zodat je precies weet welk merk, wat voor brok, wat voor smaak. In dit geval kun je de stappen volgen die hier op de pagina al zijn toegelicht bij ‘overstappen’.

Soms weet je niet wat je hond gehad heeft. Denk aan een vondeling of een hond uit het buitenland. Naast de verandering van voer heb je ook te maken met bijkomende stressfactoren van verandering van omgeving, klimaat, de vlucht etc. In dat geval adviseren we om in het begin een zeer licht verteerbare brok te voeren, een Puppy, Sensitive of Senior. Dit is makkelijk verteerbaar en minimaliseert de kans op diarree en darmproblemen. Een klein zakje voor 1 week is al prima. Dat kun je mengen met het nieuwe voer wat je wilt gaan geven om zo over volledig over te stappen naar het definitieve voer.

Goed mogelijkheden hiervoor zijn:
Biofood Small Breed Puppy 1,5kg
Biofood Small Breed Sensitive 1,5kg
Biofood
Small Breed Senior 1,5kg
Bij honden boven 15kg:
Biofood Puppy 3kg of Senior 3kg

We maken graag een schema voor je hoe je de overgang in stappen kunt uitvoeren.

2) Je kunt ook kiezen om de eerst paar dagen gekookte kip met rijst te geven. Zodra je ziet dat de ontlasting goed is, dan kun je langzamerhand de overgang maken naar brokken of vers.

3) Weet je al dat je geperste brok wilt gaan voeren of vers? Dan adviseren we om te starten met gekookte kip met rijst OF gestoomd vlees (FarmFood Fresh Menu of Biofood Vleesvoeding) voor de 1e 5 dagen, of langer tot je ziet dat de ontlasting netjes is. Daarna kun je langzamerhand de overgang maken naar geperste brok of vers vlees

Vers vlees combineren met brokken?

Er wordt wel eens gezegd dat brokken niet gemengd kunnen worden met vers vlees (kvv). Dit komt omdat vers vlees en de meeste (geëxtrudeerde, krokante) brokken anders worden verteerd. Bij combinatie kan het mogelijk misselijkheid of braken veroorzaken,  zeker als het om een dier gaat met een gevoelig verteringssysteem. Het beste kun je een dag of enkele dagen vers geven en dan weer enkele dagen (geperste) brok, of er in ieder geval 8 uur tussen laten. Bij sommige honden geeft het geen problemen om te mengen.

Omdat de koudgeperste brokken en vers vlees een gelijkwaardige werking in de maag hebben kunnen deze wél makkelijker gemengd of gecombineerd worden. FarmFood en Biofood geperste brokken kunnen gecombineerd worden met Biofood (gestoomde) Vleesvoeding, FarmFood Fresh Menu en KVV.\

Overstappen van brok naar vers

Voor veel honden is de overstap simpel en kan dit zonder problemen in een keer. Voor sommige honden is het wat lastiger, als ze bijvoorbeeld gevoelige darmen hebben. Voor deze honden en voor pups die de 1e keer in aanraking komen met vers vlees wordt vaak aangeraden om te laten wennen aan rauw vlees, door in het begin er wat kokend water overheen te doen. Dit doe je door de 1e 2 dagen het vlees (in een vergiet) een paar seconden onder te dompelen in heet water, om het vlees minder rauw te maken en zo de darmen tot rust te brengen.  Wanneer de hond al een gevoelige darm heeft kun je het opbouwen. Dag 1 het vlees 7 seconden onder te dompelen in heet/gekookt water. Dag 2: 6 seconden. Dag 3: 5 seconden. Dag 4: 4 seconden. Dag 5: 3 seconden. Dag 6: 2 seconden. Dag 7 1 seconde en vanaf dag 8 rauw. Houd in dit proces in de gaten hoe de ontlasting is.

Let er wel op dat als er botten door de voeding zit, het bot goed gemalen is en er geen stukken bot inzitten, want verhit bot kan scherp en lastig verteerbaar worden.

Wat is KVV, BARF en gestoomd vlees

KVV = een afkorting die staat voor Kant-en-klaar Vers Vlees, en verwijst naar kant-en-klare gemalen rauwe vlees producten die kompleet zijn gemaakt al dan niet door toevoeging van groenten, rijst en vitamine premix. Alle ingrediënten die je hond of kat nodig heeft zijn vermalen in de juiste verhoudingen in de vorm van een worst, hamburger of vleesblokjes en daarna diepbevroren. Je hoeft alleen maar de juiste porties te bepalen en deze in de voerbak doen.
1. Bewaar de kvv in de vriezer.
2. Verdeel de kvv in porties van de juiste hoeveelheden voor je dier, door het te zagen of deels te laten ontdooien en dan te snijden.
3. Haal de dag van tevoren de maaltijd uit de vriezer, leg deze in de koelkast om te ontdooien.
4. Voordat je de maaltijd geeft, laat je deze even op temperatuur komen buiten de koelkast. Dit hoeft niet perse, maar voor veel honden/katten wel prettiger en beter voor een gevoelige maag.

BARF =een afkorting die staat voor “Biologically Appropriate Raw Food” of, meer gangbaar “Bones And Raw Food”. Bij BARF worden vlees, organen en botten (nooit de dragende botten omdat die te hard zijn en de tanden van de hond kunnen beschadigen) in zijn geheel gegeven. Ook hele prooidieren met huid en haar worden gegeven. Dit wordt vaak aangevuld met gepureerde rauwe groenten, fruit, oliën en kruiden.

En dan heb je ook nog NRV. Dit staat voor Natuurlijk Rauw Voeren of Natuurlijke Rauwe Voeding. Dit verschilt in zoverre van BARF dat de filosofie uit gaat van de samenstelling van een prooidier, en als zodanig dus geen gebruik maakt van toevoegingen als fruit en groenten. Verder ligt het percentage gevoerd spiervlees, orgaanvlees en bot hoger dan bij traditionele BARF menu’s en streeft men daar waar mogelijk naar het zoveel mogelijk voeren van complete karkassen, zo groot mogelijke stukken vlees of delen van een prooidier zonder toevoegingen waarmee je zelf de maaltijd van je hond kunt samenstellen.

Bij zowel BARF als NRV is goede kennis nodig om de juiste hoeveelheid voedingsstoffen per dag te geven aan je hond en geen belangrijke voedingsstoffen te missen.

1,018 totaal aantal vertoningen, 6 aantal vertoningen vandaag